Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

2022 Offshore Structures Reliability Conference (OSRC)

October 25, 2022 - October 28, 2022

The 2022 – fifth edition – Offshore Structures Reliability Conference (OSRC) will take place between 25-28 October 2022 at the TU Delft in the Netherlands. In line with the first edition in 2012, this event will be organized more as a workshop, on by invitation only basis, limited to some 60 professionals from the industry.

Focus will be extreme crests and wave kinematics on steel fixed structures with the objective to reach consensus on latest insights on observations, measurements, findings, risks, analysis methods and follow up across industry. By the end of the conference we aim to agree on a) the validity of the described risk and under what conditions and b) the way forward for the industry to deal with this risk.   

The organizing committee:  Adel Younan, Ramsay Fraser, Oddgeir Dalane, Andrea Mangiavacchi, Andre van der Stap

Background

The OSRC’16 paper by Jesper Tychen and the subsequent LOADS JIP caused quite a bit of upheaval in the offshore structures community

New, revised (higher order, area) extreme crest levels and associated significantly higher (breaking) wave kinematics and local loading were identified which could result in lower reliability for a certain combination of fixed platform types, water depths and metocean conditions than previously assumed. The work done on this has been extremely comprehensive: some six years of water basins tests, millions of Monte Carlo simulations and several research institutes involved. To understand, validate and manage the possible implications of the LOADS JIP, there have been multiple parallel sessions and initiatives.

Currently, there are believers, sceptics, non-believers, people sitting on the fence whilst the topic is simply too important and fundamental to offshore assets’ risk and reliability to let this fester. The organizing committee therefore decided to make this the prime topic of the OSRC’22. Since there is a lot of ground to cover it will be a four day event Tuesday 25 October – Friday 28th October ’22. The aim is by the end of the conference to agree on a) the validity of the described risk and under what conditions and b) the way forward for the industry to deal with this risk.

Please note that this event is by invitation only, and has limited attendance capacity. If you are interested in attending, use the feedback / questions button below to be put on the waiting list, and we will duly inform you of availability.

Reference material

Please scroll to the bottom to access the comprehensive set of downloadable reference material available as preread and preview.

Questions/Feedback

Questions and answers will be collated and updated in the Q&A spreadsheet, which is periodically updated and available in the downloadable material section.  The speakers however, will incorporate these identified questions during the event.

Please view the already submitted questions here.


Program

Day 1: Tuesday 25th October 2022 (8.00am-5.00pm) – chairs of the day: Oddgeir Dalane, Adel Younan

Opening: Conference goals

Item Start End Duration Topic Presenting
07:30 08:00 30min Walk-in – wake up and smell the coffee
1 08:00 08:30 30min Introduction – Shared understanding of risks & assessment methods; agree common ground & way forward Oddgeir Dalane

 

Loading: Recap findings from research and test data

Item Start End Duration Topic Presenting
2 08:30 09:00 30min Kick off – IOGP task force report out – additional failure mechanisms possible Andre van der Stap
3a 09:00 10:00 60min Summary of TotalEnergies AWARE project. AWARE approach to Crest height distributions, wave in Deck model, Tank testing – Part 1 Jesper Tychsen
Allan Zeeberg
BREAK 10:00 10:15 15min BREAK when convenient
3b 10:15 11:15 60min Summary of TotalEnergies AWARE project. AWARE approach to Crest height distributions, wave in Deck model, Tank testing – Part 2 Jesper Tychsen
Allan Zeeberg
4a 11:15 12:15 60min 2 hr Summary of LOADS. LOADS approach Crest height distributions, wave in Deck LMA model, Tank testing – Part 1 Marios Christou
LUNCH 12:15 13:00 45min LUNCH  
4b 13:00 14:00 60min 2 hr Summary of LOADS. LOADS approach Crest height distributions, wave in Deck LMA model, Tank testing – Part 2 Marios Christou
5 14:00 15:00 60min Summary of University of Texas work on GoM collapsed and damages compared to API predictions Jinbo Chen
Frank Puskar
BREAK 15:00 15:15 15min BREAK when convenient
6 15:15 17:00 105min Discussion Adel Younan
RECEPTION 17:00 19:00 120min OSRC Drinks – TU Delft

 

 

 

Day 2: Wednesday 26th October 2022 (8.00-5.00pm) –  chairs of the day: Ramsay Fraser, Jens-Kelly Rosenville

Structural response methods (Assessing Metocean extremes and Structural integrity)

Item Start End Duration Topic Presenting
07:30 08:00 30min Walk-in – wake up and smell the coffee
1 08:00 09:00 60min Assessment methods and their acceptance criteria in draft ISO 19901-9, 2nd edition Frank Puskar
Mike Efthymiou
Partha Dev
2 09:00 10:00 60min Risk & reliability approaches – reflections since OSRC 2016, performance criteria Gerhard Ersdal
BREAK 10:00 10:15 15min BREAK when convenient
3 10:15 12:15 120min LOADS + hazard/Fragility curve thru explicit and approximate method Richard Gibson
LUNCH 12:15 13:00 45min LUNCH
4 13:00 15:00 120min AWARE + contour method/code wrapper Jesper Tychsen
Allan Zeeberg
BREAK 15:00 15:15 15min BREAK when convenient
5 15:15 17:00 105min Discussion Jens Kelly-Rosenville
Close 17:00 17:00   Hardstop

 

Day 3: Thursday 27th October 2022 (8.00-5.00pm) – chairs of the day: Andre, Andrea

Validation efforts

Item Start End Duration Topic Presenting
07:30 08:00 30min Walk-in – wake up and smell the coffee
1 08:00 09:00 60min Energy Institute Metocean network Road map Ramsay Fraser
2a 09:00 10:00 60min Applying LOADS methodology and outcome: UK example – Part 1 Graham Feld
BREAK 10:00 10:15 15min BREAK when convenient
2b 10:15 11:15 60min Applying LOADS methodology and outcome: UK example – Part 2 Graham Feld
3 11:15 12:15 60min Norwegian review of field measurements Gunnar Lian
LUNCH 12:15 13:00 45min LUNCH
4 13:00 14:00 60min Historical in-field performance versus LOADS predictions Mike Efthymiou
Richard Gibson
5 14:00 15:00 60min Comparing LOADS and AWARE results for various platforms – planned EI studies and test problem Jesper Tychsen
BREAK 15:00 15:15 15min BREAK when convenient
6 15:15 17:00 105min Discussion Andrea Mangiavacchi
Close 17:00 17:00   Hardstop
DINNER 19:00 23:00 Restaurant de Verbeelding / the Imagination Delft

 

Day 4: Friday 28th October 2022 (8am – 4pm) – chairs of the day: Andrea, David

Way forward

Item Start End Duration Topic Presenting
07:30 08:00 30min Walk-in – wake up and smell the coffee
1 08:00 10:00 120min Structural integrity assessment toolkit from the draft ISO 19901-9, 2nd edition Partha Dev
Frank Puskar
Mike Efthymiou
BREAK 10:00 10:15 15min BREAK when convenient
2 10:15 11:15 60min Possible integrity assessment during design, ISO 19902 Jean-Marc Cholley
3a 11:15 11:45 30min Road map – Near Shore test Centre /Digital Ocean Lab validation of extremes JIP proposal Hans Hanson
3b 11:45 12:15 30min Road map – Expectations from the regulators Alex Stacey
Gerhard Ersdal
LUNCH 12:15 13:00 45min LUNCH
3c 13:00 13:30 30min Road map – Tools SAM, ASSESS, CEVA Graham Feld
Ramsay Fraser
3d 13:30 14:00 30min Road map – (conflicting time lines and expectations: standards, tools, regulators; IOGP governance) Oddgeir Dalane
BREAK 14:00 14:15 15min BREAK when convenient
4 14:15 16:00 15min Discussion Dave Petruska
Close 16:00 16:00   Hardstop

 

Location

Technical University Delft,
Building 37, Body & Mind room
Mekelweg 8
2628 CD Delft
The Netherlands
(Please refer to the map at the bottom of the page)


Hotels

Please see below a list of hotels in the vicinity.

For more information you can also view the map with hotels on Booking.com: Hotels in Delft

Downloadable Reference material for pre-read

#1 The LOADS JIP commenced in Dec 2015 and competed in 2022.

The scope of work comprised the following tasks, which largely correspond to the steps required to determine the long-term distribution of wave loading:

  1. The description of the long-term metocean environment.
  2. The description of the short-term metocean environment.
  3. The calculation of wave kinematics and wave-loading.
  4. The calculation of the long-term distribution of wave-loading and structural reliability.
  5. Final reporting and worked examples

The LOADS JIP final reports for tasks A to E are available at  https://www.dropbox.com/sh/7yw4hz7yaq84acq/AAALLLEHH6YqvZBDcSNOHIURa?dl=0

#2 UK HSE initiated a study in May 2018 to develop guidance on the assessment of structural failure from extreme environmental loading on fixed offshore platforms.

Recent advances in both metocean statistics, and the physical understanding of extreme wave events, have demonstrated that commonly applied methods of assessment can be non-conservative and that wave impact on the deck needs to be accounted for.

The study reports are available at HSE Offshore: Extreme Environmental Loading of Fixed Offshore Structures

#3 The OSRC 2020 pre-meeting videos on the following topics are available here:

#4 Slides of the OSRC 2020 webinars for session 1 and session 2 are available here:

#5 Reliability calculations for GoM jackets using Bayesian updating from data on collapsed and non-damaged platforms exposed to hurricanes were first published at OTC 1996 – Development of Pile Foundation Bias Factors Using Observed Behavior of Platforms During Hurricane Andrew | OTC Offshore Technology Conference | OnePetro     The most recent Bayesian updating study for GoM platforms was performed by Dr Jinbo Chen and published in his 2016 PhD thesis – https://repositories.lib.utexas.edu/bitstream/handle/2152/41661/CHEN-DISSERTATION-2016.pdf?sequence=1

#6 The OSRC 2016 papers on extreme metocean loading and reliability analysis for platforms in the Tyra field are available here


Details

Start:
October 25, 2022
End:
October 28, 2022
Event Categories:
,
Back to top button